четвер, 13 березня 2014 р.

Цікаві факти про географію Польщі

Серед найбільш густонаселених країн Європи Польща займає місце в першій вісімці. Країну звично відносять до Східної Європи, коли насправді географічно Польща розташована в самій серцевині Європи.
Географічний центр Європи, за розрахунками королівського астронома Ш.А. Собекрайського, які проводились в 1775 році, знаходиться в невеликому містечку Суховоля, в Підляському воєводстві.
За займаною площею Польща знаходиться на 69 місці в світі, а в Європі вона займає 9 місце. Серед країн ЄС Польська Республіка і по території, і по щільності населення займає 6 місце.
Цікава карта Польщі
Цікава карта Польщі
За рівнем безробіття серед країн Євросоюзу Польща займає проміжне становище. Вона не дотягує до полюса благополуччя ЄС – Австрії та Німеччини з безробіттям, відповідно, 4,5% і 5,5%, і далека від катастрофічного показника в 25,1 % в Іспанії. Рівень безробіття в Республіці Польща в серпні 2012 року склав 10,1%.
За рейтинговою таблицею країн і територій світу за розміром ВВП, розрахованим за методикою Світового банку, Польща знаходиться на 22 місці з результатом 514 496 000 доларів. Дані опубліковані в липні 2012 року і відображають стан справ на 2011 рік.

Факти про польські продукти

Найпопулярніші інгредієнти польської кухні це свинина і курка, а от згущене молоко, ряжанку, сухарики до пива, пельмені і особливо тараньку (поляки не переносять її запаху) у Польщі практично не знайти.
Польська кухня
Польська кухня
Улюблена закуска поляків – оселедець. Існує безліч способів його приготування, наприклад, з яблуками, цибулею та сметаною. Солодкі дріжджові пироги, різні рулети, мазурки, пряники і пончики є традиційними польськими десертами.

Факти про польську мову

Незважаючи на те, що польська мова відноситься до мов слов’янської групи, в ній безліч слів, що мають значення, протилежне українському. Так, наприклад, словоsklep позначає магазин, а не те, що можна було б подумати за аналогією з українською мовою, zapomnić позначає – забути, слово owoce не має нічого спільного з овочами, а перекладається як фрукти. Якщо на дівчину кажуть urodliwа, не варто ображатися, тому що в перекладі це – красива :)Особливо не пощастило дівчатам з ім’ям Таня. Якщо ви побачите вивіску польського магазину під назвою Tania odzież, не подумайте, що це магазин авторського модного одягу, це звичайний секонд-хенд. Тому що таня (tania) польською мовою означає – дешева.
Польський космонавт Хермашевський не догодив радянським властям своїм прізвищем. Недовго думаючи, вони перейменували його в Гермашевський.
Знаменитий польський письменник, фантаст Станіслав Лем випустив книгу під назвою «Абсолютна порожнеча». Всі представлені в ньому оповідання – це рецензії на книги, які не існують на світі, як і їх автори, яких придумала багата фантазія літератора.

Немає коментарів:

Дописати коментар